Nepotřebujete slevu, pro nejlepší cenu
www.bateco.cz
volejte:
731 501 872
Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > Bazén na vlastní zahradě – jak je to s povolením?

Bazén na vlastní zahradě – jak je to s povolením?



Datum konání:
10.11.2020

Bazén na vlastní zahradě – jak je to s povolením?

Zatímco nadzemní bazény nejsou z hlediska jakékoliv legislativy problém, a každý si je na svůj pozemek může bez obav umístit, u zapuštěných bazénů se české zákony tváří trochu jinak. To vše díky novele stavebního zákona, která začala platit v roce 2013. Díky ní je tak v některých případech stavební povolení na bazén skutečně nutné. Vše se odvíjí od jeho samotné velikosti.

Hraničních je 40 metrů čtverečných

Zajímá-li vás tato problematika právě z toho důvodu, že nad vlastním bazénem uvažujete, potom vás určitě potěší fakt, že uvažujete-li nad bazénem do 40 čtverečných metrů zastavěné plochy, stavební povolení není třeba. Nutno však dodat, že jednu povinnost přece jenom mít budete, a to vyplnění příslušného oznámení. Platí tedy ohlašovací povinnost, která však nemá žádný schvalovací proces, ve kterém by se rozhodovalo, zda stavbu zrealizovat můžete, nebo nikoliv.

Jak je to s většími bazény?

Nejčastěji se ptáte na otázku, zda je nutné stavební povolení na bazén větších rozměrů, a odpověď zní, že ano. Je tedy třeba nejenom vyplnit příslušný ohlašovací formulář a připojit přílohy, ale také je nutné čekat 30 dní, než si stavební úřad váš požadavek projde, a následně stavbu povolí, popřípadě zamítne. S touto lhůtou je tedy při stavbě větších bazénů nutné bezpodmínečně počítat.

Pozor také na konkrétní pozemek

S ohledem na tuto problematiku je také na závěr důležité zmínit informaci, která se týká samotného pozemku.  Pokud se jedná o památkovou, nebo jinou chráněnou zónu, stavba bazénu stavební povolení vyžaduje i přes to, že se bude jednat o bazén menší, než je ona limitní velikost. To už jsou ale výjimečné případy, které se týkají třeba hotelů v horských oblastech, než rodinných domů. U těch stále platí, že stavební povolení bazén menší než 40 metrů čtverečných být zkrátka nemusí. A to je v souvislosti s instalací bazénu rozhodně dobrá zpráva!


Menu